1/3
Het Nederlandse middenbestuur, de provincie, functioneert slecht. Het midden bestaat uit een lappendeken van bestuursorganen, een wirwar van zelfstandige samenwerkingsverbanden zijn (verlengd gemeentelijk bestuur, en ZBO’s). Provincies hebben daarom onvoldoende eigen identiteit. Er ontbreekt in Nederland een regionaal integraal bestuur, noodzakelijk om de ruimtelijke ordening, een kerntaak van de regio, te organiseren. De PPeu splitst de 13 Nederlandse provincies op in 25 tot 30 regio’s. Functionele regionale samenwerkingsverbanden worden toegevoegd aan het nieuwe regiobestuur. Het takenpakket omvat integraal beleid t.a.v. de ruimtelijke ordening. Elke regio is ongeveer even groot en omvat een gelijk aan gemeenten (zie boven).
De kerntaken liggen op het terrein van het grondgebruik: natuur en milieu, water, verkeer en vervoer, huisvesting, recreatie, een goede spreiding van hulpdiensten zoals politie en brandweer en spoedeisende hulp en de (gezondheids)zorg met een regionaal karakter. De taken worden gefinancierd uit een eigen belastinggebied (OZB) en een algemene uitkering van het nationaal niveau dat ook een uitkering voor de inliggende gemeenten bevat. De nieuwe Regio bepaalt de verdeling over de 'eigen' gemeenten1.
Door de dreigende klimaatveranderingen en de afname van de biodiversiteit is het grondgebruik een groot politiek strijdpunt in het dichtbevolkte Nederland. We zullen minder grond moeten gebruiken voor veeteelt, verkeer en vervoer2. Er is meer grond nodig door water en natuur. Minder boeren zal de stikstof emissies verkleinen en de biodiversiteit verhogen.
Thuiswerk, decentrale werkplekken zal verkeer verminderen.
In een duurzame samenleving zouden mensen binnen 20 minuten reistijd op hun werk moeten kunnen zijn. Dit bepaalt de maximale grootte van een regio en stimuleert het gebruik van lightrailsystemen. Verdichting én spreiding van werkgelegenheid zijn noodzakelijk. Te grote stedelijke concentraties leiden tot problemen zoals leegloop van omliggend land en toenemende ongelijkheid binnen steden. Betere spreiding van werk en wonen verkleint de woon-werkafstand en blijft het draagvlak voor voorzieningen (scholen, zwembaden, winkels etc. etc.) behouden. Recreatie kan in de regio plaatsvinden. Alleen een krachtig regionaal bestuur kan de zelfversterkende spiraal van stedelijke concentratie en ontvolking doorbreken.
2/3
Momenteel concurreren regio's en gemeenten sterk met elkaar om bedrijven en werkgelegenheid binnen te halen, wat goed is voor de gemeentelijke financiën, maar een evenwichtige ruimtelijke ordening kan ondergraven. Daarom moet de nationale overheid per regio een maximum bevolkingsdichtheid vaststellen, rekening houdend met de natuurlijke gesteldheid. Regio's die hun maximum aantal inwoners hebben bereikt, mogen niet verder groeien. Dit zal het ruimtelijke beleid van Nederland fundamenteel veranderen. Werkgevers die willen uitbreiden, moeten minder dichtbevolkte regio's zoeken. Hierdoor spreiden woningen en woon-werkverkeer zich uit, en wordt het draagvlak voor voorzieningen hersteld.
Ook een regio kan een neostaat worden (regiostaat). Burgers die hun primaire identiteit verbinden met de regio kunnen dat in hun paspoort vastleggen. Als voldoende inwoners van een regio deze keuze gemaakt hebben, kan de transitie naar een neostaat plaatsvinden. Er komt een direct gekozen commissaris van de Koningin (die zijn of haar eigen Gedeputeerden kiest) en een volksvertegenwoordiging dat voor de helft uit gekozen vertegenwoordigers van de inliggende gemeenten (ongeveer 20) bestaat en voor de helft uit direct gekozen vertegenwoordigers. De dubbele stem zal de regio identiteitsrijk maken.
De PPEU pleit ervoor de metropool Amsterdam om te zetten in een regiostaat Amsterdam. (programma zie …) In deze neostaat worden samenwerkingsverbanden, zoals de vervoersregio en de metroolregio samengevoegd en worden rijkstaken en middelen op het gebied van wonen (hypoheekrenteaftrek, huursubsidie) overgeheveld naar de stadstaat.
De neoburgers van Amsterdam kiezen hun eigen dagelijks bestuur, dat nieuw beleid moet uitvoeren.
3/3
ErEr moeten inkomensafhankelijke huren komen en de koopmarkt wordt meer gereguleerd. De overbelasting door toerisme wordt aangepakt door visa voor toeristen in te voeren. Duurzaamheids- en participatiebeleid, zorg- en welzijnstaken worden in stadsdeel-gemeenten geconcentreerd. Bedrijvigheid en (arbeids)migratiebeleid worden geïntegreerd.
Amsterdam is belangrijke economische regio. Met de Nederlandse Neostaat en de EU zal onderhandelt worden om regels voor bedrijven te vereenvoudigen onder gelijktijdig invoeren van specifieke sectorbelastingen. Bedrijven die kiezen om zich bij de Kamer van Koophandel te registreren als ‘gevestigd in de neostaat Amsterdam’ vallen onder de nieuwe ‘wetten’ van de stadstaat Amsterdam.