1/1
Een nieuw belastingstelsel moet de ongelijkheid14 verminderen en de economie sociaal en duurzaam maken. Dit stelsel bestaat uit slechts twee belastingen en de eerste is een progressieve belasting op vermogensgroei (VGB)1 voor particulieren. Hoge inkomens worden indirect belast als die tot vermogensgroei leiden.
De VGB voor particulieren vervangt grote delen van de huidige inkomstenbelasting. Ze is progressief: Bijvoorbeeld, tot 1 ton vermogen geldt een 0-tarief. Voor vermogen tussen 1 en 2 ton betaal je 1% belasting over de groei. Dit percentage stijgt met 1% per extra ton vermogen. Mensen met meer dan 9,5 miljoen vermogen betalen 95% belasting over de groei, waardoor hun
vermogen uiteindelijk stabiliseert rond 10 miljoen.
Dit systeem zorgt ervoor dat rijkdom boven de 10 miljoen niet meer kan groeien, maar alleen kan afnemen15. In Nederland zijn er naar schatting 10.000 multimiljonairs met een gezamenlijk vermogen van 250 miljard euro. Door de VGB zal dit vermogen in 30 jaar tijd afnemen tot 100 miljard euro, wat ten goede komt aan minder rijken, vooral de laagst betaalden16.
Daarnaast zijn er 42700013 personen met een vermogen van 1 miljoen of meer. Hun vermogen kan nog groeien, maar door de VGB minder snel. Dit levert jaarlijks naar schatting 2 miljard euro op
De belasting op inkomen uit arbeid wordt afgeschaft2 tot een inkomen gelijk aan de Balkenende norm, wat de arbeidsrelatie van een bureaucratische last bevrijdt.
Het verschil in opbrengst met de IB wordt met de nieuwe bedrijfsbelasting, de Profielbelasting, verrekend3
Met de VGB wordt de financiële sector gestabiliseerd. Rijkdom groeit minder snel, financiële bubbels en grote schommelingen in prijzen worden fiscaal aangepakt. Dit bevordert stabiliteit en stimuleert de echte economie.
1/1
Bron https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/83835NED/table?ts=1740243575651
Volgens https://www.cbs.nl/nl-nl/cijfers/detail/84476NED?dl=2B857 is de Gini Coeff. inkomen ned. 2020 0,292 en de Gini Coeff. vermogen ned. 2020 0,766
In de Duitse bestseller roman ‘Opperduitsland’ van Alexander Schimmelbusch (2019 Prometheus, vertaald uit het Duits) bedenkt de hoofdpersoon een politiek manifest met als hoofdpunt een maximum privévermogen van 25 miljoen Euro. Ik houd het voorlopig op een ‘bescheiden’ maximum van 10 miljoen binnen de grenzen van de EU. Bij een rendement van 1% over het vermogen, beschik je over 1 ton uitgaveruimte (Let wel: deze uitgaven kunnen niet gebruikt worden om activa binnen de EU aan te schaffen, omdat dat vermogensgroei betekent dat onder het VGB-belastingregiem bijna volledig zal worden weg belast). 1 Ton uitgaveruimte per jaar lijkt me ruim voldoende om van te rentenieren.
Denkbaar is dat de fiscus met groot-vermogenden (miljardairs) een regeling treft waarin de belasting in de vorm van kapitaalparticipaties wordt betaald. De staat kan op deze manier een groot investeringsfonds opbouwen dat actief investeert in vernieuwing van de economie. Het is een publiek investeringsfonds waar de gemeenschap als geheel de vruchten van zal plukken (dividenduitkering aan burgers).